Szájkosarak

Szájkosarak

A szájkosár több szempontból is fontos egy versenyagár életében, nem csak azért, mert ezzel meg tudjuk védeni a másik agarat az esetleges sérüléstől, hanem ezzel óvhatjuk meg saját kutyánkat is a nem kívánt balesetektől: akár egy másik agár támadásától, akár attól, hogy esetleges ütközéskor vagy tárcsára fogáskor megsérüljön a szája, fogai. A verseny szájkosaraknak viszonylag sok fajtája van, így kedvünkre válogathatunk vagy épp az agarunk válogathat, hogy számára mi a legelfogadhatóbb, legkényelmesebb viselet a versenyeken, edzéseken.

Milyen a megfelelő szájkosár ?

Fotó: Kútvölgyi László

A megfelelő szájkosár nem gátolja az agarat abban, hogy szája nyitva legyen, ezáltal akadálytalanul lélegezhessen, liheghessen. Ugyanilyen fontos, hogy ne zavarja a látásban, feje forgatásában. Nem lehet túl szoros, nem nyomja az agár orrát, sőt, pár centire helyezkedik el annak végétől. Alapvető követelmény, hogy könnyű legyen! Ez azért nagyon fontos, hogy ne kelljen plusz energiát arra fordítania, hogy gyakorlatilag “cipelje” a szájkosarát, mivel ez zavarhatja futás közben és a teljesítményét is ronthatja. Egy dekoncentrált agár nem tudja magából kihozni a maximumot. Ezeken kívül védi az agár száját a külső káros behatásoktól, például segít, hogy ne tudjon semmire sem ráharapni miközben viseli. Ezért fontos jól megválasztani a szájkosarat és inkább a minőséget megvenni, mivel a fogászati rekonstrukciót nagyon magas áron végzik esetükben.

Fajtái: 

  • Ausztrál típusú szájkosár

 Fotó: Gazsó József

Kétféle anyagból készítik, műanyagból, illetve fémből. Hatféle méretben elérhető a nagytestű fajtáknak, valamint három méretben whippetek számára, ezeket a különböző színű pántok jelzik. Rendkívül könnyű, szellős, könnyen felhelyezhető, nincsenek csatok, nem kell rajta semmit állítani, az agarat nem zavarja a látásban. A műanyagból készült nem nyújt 100%-os biztonságot arra az esetre, ha az agár véletlenül a tárcsára fogna rá.

  • Amerikai típusú szájkosár

Fotó: Gazsó József

Műanyag vagy bőr alapú szájkosár, állítható bőr pánttal. Viszonylag zárt szájkosár, védi az agár pofáját minden irányból, illetve a homok szájba jutását is rendkívül nagy arányban mérsékeli, mégis kielégítő a szellőzése.

Ötféle méretben érhető el a nagyobb fajtáknak, illetve whippeteknek kétfélében.

  • Műanyag szájkosár

 

Fotó: Anifotografia

Műanyag alapú, textil vagy bőr pánttal. Nagyon könnyű, flexibilis, légáteresztő, kétféle keménységben, többféle színben és méretben létezik. Fém szegecsekkel illesztett. Mivel anyaga puha és rugalmas, nem nyújt 100%-os biztonságot az agár szája és fogai számára.

  • Drót szájkosár / műanyag bevonattal

Fotó: Gazsó József

Fém alapanyagú szájkosár, mely forrasztva van több ponton, állítható bőr vagy szövet pánttal. Kétféle van jelenleg forgalomban,az egyik natúr drót, a másik műanyaggal bevont drót. Rendkívül könnyű, mégis nagyon strapabíró, három ponton támaszkodik meg a kutya fején, emiatt talán ezt a legnehezebb elhagyni versenyzés közben. Légáteresztő képessége kifogástalan. Nagyon flexibilis, ezáltal alkalmazkodik az agár fejformájához. Tizenhárom méretben forgalmazzák, ezáltal minden agárfajta számára van megfelelő. A tapasztalatok szerint nagyon biztonságos.

  • Kennel szájkosár

Fotó: Sós Edit

Műanyag alapanyagú, állítható bőr pánttal, viszonylag könnyű, légáteresztő, kiképzése annyira nem ergonomikus, közepesen flexibilis. Versenyeken való használata nem engedélyezett.

Szájkosarakra vonatkozó szabályok, FCI rendelkezések:

Szájkosarat minden fajta köteles viselni minden versenyen. Még a legkisebbek és a legnagyobbak sem kivételek ez alól (a kis olasz agarak és az ír farkasagarak), akiknek egészen 2016-ig opcionális volt a szájkosár használata versenyeken. Ezzel védjük saját agarunkat a nem kívánt, de kivédhető sérülésektől. Az FCI (Fédération Cynologique Internationale) háromféle szájkosarat fogad el versenyein, ezek az ausztrál, az amerikai, illetve a drót szájkosár, mely be lehet vonva műanyaggal. A nemzeti rendelkezések (CACL szabályok) viszont országonként eltérőek lehetnek. A szájkosarak start előtti ellenőrzése (azaz a kosár típusa, megfelelő mérete, illetve biztonságos rögzítése az agár fején) a nyergelő, valamint a starter feladata, akik a versenyeken működnek közre.

Szájkosár a mindennapokban:

A szájkosarat leginkább megelőzés céljából használjuk, hisz rendkívül sok nemkívánatos esemény elkerülhető vele, nem csak az, hogy agaraink a játék hevében véletlen kárt tegyenek egymásban, hanem akár utazás során, akár séta közben, fel ne egyenek számukra tiltott dolgokat. De preventív módon akkor is alkalmazhatjuk, ha kutyánk egyedül otthon hagyva mindent megrág, hiszen nem elég, hogy ezek a szájkosarak nem akadályozzák a levegővételt és a lihegést, de inni is tudnak benne, sőt az ügyesebbek akár enni is, ellenben a bútorokban való kártételt megakadályozza. Nagyon fontos, hogy a kutya ne büntetésként élje meg azt, hogy szájkosarat kell hordania, hiszen ez alap kellék a hétköznapokban is, ezért kössük össze a felhelyezését valami pozitív dologgal.

Fotó: Krucsó Viktória

Szoktatás:

Ugyanúgy, mint a nyakörv és póráz használatát, a kutyáknak ezt is meg kell tanulniuk, el kell fogadniuk, hiszen, ha a verseny alatt az agár azzal foglalkozik, hogy megszabaduljon a szájkosártól és nem a műnyulat űzi, azért diszkvalifikáció jár. Ezért érdemes úgy elkezdeni a szájkosárhoz való szoktatását, hogy jutalmazzuk meg a felhelyezésekor: séta előtt elővesszük a pórázzal együtt, rövid ideig feltesszük rá, ha nem akarja leszedni, akkor megdicsérjük. Egy idő után össze fogja kötni a szájkosár használatát azzal, hogy valami jó fog következni (jutalomfalat, séta, kirándulás, verseny), mint a póráz elővételénél, követelni fogja, hogy adjuk már fel rá. A kellően zsákmányos, „nyulas” agaraknál erre a szoktatási procedúrára alig vagy egyáltalán nincs szükség.

Használat:

 Vannak olyan szájkosarak, amelyek használatra készek, ezekkel a fajta kosarakkal semmi dolgunk nincs, hiszen nincsenek csatok, ezt csak felhelyezzük agarunkra és már futhat is. Például ilyen az ausztrál típusú, viszont megvétel után érdemes a kutyára „szabni” és ahol kell, kicsit megnyújtani, tágítani. Ezt forró vízbe mártva érhetjük el, hisz így a műanyag meglágyul és egy kellőképpen formálható lesz. Ezt csak egyszer kell végrehajtani, de nem minden esetben, csak akkor, ha nem illeszkedik az agarunk fejére pontosan (értsd: kicsit szoros oldalt).

Vannak olyan szájkosarak, melyek pánttal rendelkeznek. Van, aki úgy állítja be, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal, a start előtt még azzal időt tölteni, hogy becsatolja, hanem kicsit lazábbra hagyja a pántot, ezáltal az agár fejéről az egy mozdulattal lehúzható. Rendkívül fontos, hogy minden verseny előtt ellenőrizzük a szájkosarakat. Itt nem csak arra kell gondolni, hogy helyesen van-e beállítva, hanem azt is, hogy nincs eltörve, meghajolva, nincs elfáradva az anyaga, akár a szájkosárnak, akár a pántnak. Sérült, törött szájkosárral versenyezni rendkívül veszélyes. Az agár verseny közben elhagyhatja, beleléphet, megszúrhatja magát és ezzel olyan sérüléseket okozhat magán, illetve társán, amelyek kivédhetők lettek volna egy új szájkosárral. Ezt megelőzendő, érdemes tartalék szájkosarat is magunknál tartani.

Photo: Anifotografia

Ha szeretnéd megtudni, hogy melyik típusú szájkosár hol kapható, melyik webáruházból rendelhető, hol kapsz minőséget a pénzedért, kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-mailcímen: coursinginfo@gmail.com.